ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

Π.Ε.Α.Π.Σ: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

2020-04-30 22:23

Αρ. πρωτ.: 102                                                                                                                             Αθήνα, 29 Aπριλίου 2020

www.peaps.gr/

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Οι απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο (1886), τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης (1936), καθώς και όλους όσους χάθηκαν παλεύοντας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη δίκαιη ανταμοιβή του μόχθου τους.

Τιμάμε όλους όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θυμόμαστε πάντα ότι, στο πέρασμα του χρόνου, ό,τι κέρδισε ο εργαζόμενος το πέτυχε με αγώνες, θυσίες και νεκρούς!

Σε συνθήκες πανδημίας, οι κίνδυνοι για την υγεία αλλά και την ίδια την ζωή του λαού είναι τεράστιοι. Οι δομές δημόσιας υγείας, που ως γνωστόν δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση, κλήθηκαν να την αντιμετωπίσουν! Ο λαός χρεώνεται την «ατομική» ευθύνη της προστασίας του, ενώ αποκρύπτεται η τεράστια κρατική ευθύνη για την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η πανδημία έριξε τις μάσκες του απάνθρωπου συστήματος που ζούμε. Αποδείχτηκε ότι η ανθρώπινη ζωή και υγεία δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο κυνήγι του κέρδους. Είναι ενδεικτική η τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στην πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ, όπου θάβουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στους εν ενεργεία συναδέλφους μας που ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Αγωνιζόμαστε για να μην παραμείνουν και μονιμοποιηθούν τα “έκτακτα” αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν την περίοδο του κορονοϊού. Ο λαός έχει πληρώσει πολλά, να μην πληρώσει ξανά!

Να πληρώσουν όσοι θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Η πανδημία αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο κάποιων κατ’ ευφημισμόν “συμμαχιών” μέσα στην Ευρωπαική Ένωση (Ε.Ε.) που δυστυχώς δεν προσφέρουν στους λαούς την απαιτούμενη στήριξη και αλληλεγγύη.

Ακόμη και τώρα που η πανδημία “αφανίζει” χιλιάδες ανθρώπους στη γηραιά ήπειρο, τα οικονομικά επιτελεία των ισχυρών της Ευρώπης, βάζουν το χρήμα πάνω από την ανθρώπινη αξία, με αποτέλεσμα οι πιο αδύναμες χώρες να ασφυκτιούν οικονομικά.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως η διαχρονική πολιτική της Ε.Ε. ουδέποτε προστάτεψε τα δημόσια συστήματα υγείας των χωρών – μελών της, ούτε τα δικαιώματα των πολιτών τους.

Διεκδικούμε:

  • Να καταργηθούν όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αντεργατικές διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν με το πρόσχημα της πανδημίας.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις και επιστροφή των κουρεμένων αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίηση τους.
  • Καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η έκδοσή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της ελληνικής οικογένειας.
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σοβαρές μειώσεις στις χρεώσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας (ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο).

Για τους εν ενεργεία συναδέλφους, αγωνιζόμαστε:

  • Να τηρούνται όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στους χώρους δουλειάς και υπηρεσιακής μετακίνησης.
  • Να πριμοδοτηθούν από το κράτος ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και άλλα κατάλληλα καταλύματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή του πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί σε “προβληματικές” περιοχές της επικράτειας .
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Να χορηγούνται, σε επαρκή ποσότητα, είδη καθαριότητας και ατομικών αντισηπτικών υλικών.Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των περιπολικών, εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου.Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των περιπολικών, εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου.
  • Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των περιπολικών, εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου.

Αγωνιζόμαστε για να βγει ο λαός μας δυνατός από την πανδημία και να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή με πραγματική ειρήνη.

Συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά μας, εργαζόμενους και ανέργους, που αγωνίζονται και διαμαρτύρονται!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Π.Σ.

Ο Γεν. Γραμματέας                                            Ο Πρόεδρος

       Ανδρέας Ριτσώνης                                       Κώστας Γιαννάκος