ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

ΝΙΜΤΣ: Γιατροί “αχίλλειος πτέρνα’’

2016-09-29 22:10

                                         

Στην πρόσφατη ανακοίνωση (9-9-2016) της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ (protovoyliaapostraton.webnode.com) είχε τονιστεί ιδιαίτερα ότι:

«Οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, πέραν από τα πενιχρά εισοδήματά μας, στοχεύουν συνολικά στη διάλυση κάθε κοινωνικής παροχής.  Στον τομέα της υγείας η κατάσταση είναι επίσης τραγική! Οι περικοπές των δαπανών για την υγεία, έχουν οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση - απαξίωση. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, η μη συντήρηση του εξοπλισμού, οι ελλείψεις υλικών, οι μακροχρόνιες αναμονές για εξετάσεις, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Πεντακάθαρα πλέον το δικαίωμα στην υγεία, μετατρέπεται σε εμπόρευμα για την κερδοφορία των μεγάλων  ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ευθύνες για την υγεία επιμερίζονται τόσο σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, όσο και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα στρατιωτικά νοσοκομεία ακόμη και σε όσα χρηματοδοτούνται άμεσα και από το υστέρημά μας. Η αντιμετώπισή της, με τα εξαντλητικά ωράρια και την εκτός ορίων καταπόνηση του προσωπικού, ή με …τις δωρεές υλικών, δεν αποτελεί λύση».

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας, είναι βασικό καθήκον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να σταθεί αρωγός στο δοκιμαζόμενο λαό και να υπηρετήσει την υπόθεση της υγείας με όλες του τις δυνάμεις ιδιαίτερα όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στέκονται αλληλέγγυοι στις δίκαιες διεκδικήσεις των λειτουργών της υγείας και στην αντιμετώπιση των ασκούμενων πολιτικών διάλυσης.

 Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γιατρούς των στρατιωτικών νοσοκομείων που, σε σχέση με τους άλλους νοσοκομειακούς συναδέλφους τους, έχουν και ειδικά προνόμια  (δωρεάν σπουδές, βέβαιη εξέλιξη, σίγουρο πελατολόγιο, δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου κ.α.).

Όταν λοιπόν, ορισμένοι γιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων δεν αντιμετωπίζουν τη νοσοκομειακή τους εργασία και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους και συνταξιούχους ως πρωτεύον έργο  και λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας, ιδιαίτερα στο ΝΙΜΤΣ που χρηματοδοτείται και από τις ξεχωριστές κρατήσεις στις πετσοκομμένες συντάξεις των αποστράτων -επιπλέον των άλλων κρατήσεων που καταβάλλουμε όλοι για τη δημόσια υγεία- αυξάνουν τα βέλη στη φαρέτρα όσων επιχειρούν μεθοδευμένα να απαξιώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κατάσταση αυτή - πέραν των γνωστών προβλημάτων του μειωμένου νοσηλευτικού προσωπικού και της έλλειψης ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων- συντελεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης στους απόστρατους και αποτελεί σήμερα την «αχίλλειο πτέρνα» της λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ.

Στο χώρο της συγκυβέρνησης, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου ανήκει το νοσηλευτικό ίδρυμα και των θεσμικών ενώσεων των στρατιωτικών που μετέχουν στη διοίκησή του, είναι γνωστό ότι, κατά καιρούς, έχουν επιβληθεί θέσεις  για την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι λοιπόν, καταστροφικό να δημιουργούνται αιτίες και να δίνονται αφορμές για να ριχτεί βέλος στην «αχίλλειο πτέρνα» του μοναδικού νοσοκομείου βετεράνων στη χώρα μας.

Ας το αντιληφθούν αυτό και τα…. «βαριά πεπόνια» των κλινικών του ΝΙΜΤΣ που προφανώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν ότι όσες φορές τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση ή η κατάργηση του νοσοκομείου («φιλέτο» στο κέντρο των Αθηνών) προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων, εκείνοι που σήκωσαν την ασπίδα για τη διάσωσή του- απέναντι στις κατά καιρούς μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων- ήταν οι απόστρατοι που συντάχθηκαν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξακολουθούν να αγωνίζονται μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για το δικαίωμα στην δωρεάν δημόσια υγεία.

 

Γιώργος Παλιούρας

  ΥΠΣ ΕΛ.ΑΣ. ε.α.