ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

ΚΕΘΑ: Αντιμέτωποι με την πανδημία – Οι διεκδικήσεις των αποστράτων

2020-03-21 16:17

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)

Ζαλόγγου 7, Αθήνα 10678

https://ketha.gr/

e - mail: ketha@ketha.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.ΕΘ.Α.

Αντιμέτωποι με την πανδημία – Οι διεκδικήσεις των αποστράτων

 

Η ανθρωπότητα, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, καλείται να αντιμετωπίσει μια ακόμη πανδημία. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και κρίσιμη!

Το ερώτημα είναι, πόσο προετοιμασμένα είναι τα δημόσια συστήματα υγείας των χωρών, για να ανταπεξέλθουν σε έναν τέτοιο πόλεμο; Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα υποτίθεται, για να προλάβει το σύστημα υγείας να προετοιμαστεί και «να μη γίνουμε Ιταλία». Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε από πού ξεκινήσαμε, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία και γιατί. Σε τι κατάσταση βρήκε ο ιός τα συστήματα υγείας. Είναι κοινή η ομπρέλα πολιτικής της ΕΕ, όπως είναι κοινή και η μήτρα των πολιτικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Μόνιμη επιδίωξη της πολιτικής αυτής είναι η αύξηση των κερδών του ιδιώτη μεγαλοεπιχειρηματία, σε όλους τους τομείς της ζωής και βέβαια στον τομέα υγείας.

 

Με την διαχρονική εφαρμογή της στην Ελλάδα, το δημόσιο σύστημα υγείας βρέθηκε απαξιωμένο, υποστελεχομένο, με κλειστές κλινικές, ΜΕΘ και αλλεπάλληλες μειώσεις προϋπολογισμών, να πρέπει να αντιμετωπίσει και την πανδημία. Όλοι έχουμε εμπειρία από τις πολύμηνες αναμονές για τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, από τους εργαζόμενους που γίνονται λάστιχο να εξυπηρετήσουν. Ας μη πούμε τι ισχύει στα χωριά τις κωμοπόλεις και τις πόλεις στην επαρχία ή ακόμα χειρότερα στα νησιά μικρά ή μεγάλα!

 

Το ήδη σκόπιμα ανεπαρκές δημόσιο σύστημα υγείας σε ήπιες συνθήκες, τώρα σε συνθήκες πανδημίας στέκεται με δυσκολία στα πόδια του, χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων. Οι νουθεσίες των ειδικών προς τους πολίτες είναι αναγκαίες και πρέπει να ακολουθούνται από όλους. Δεν είναι όμως μόνο ατομική η ευθύνη για τα μέτρα πρόληψης! Είναι και ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να είχε εξασφαλίσει ένα σύστημα υγείας, έτοιμο να ανταποκριθεί με επάρκεια στις έκτακτες ανάγκες σε όλους τους τομείς. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να είχε τον απαραίτητο σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την φροντίδα των ευπαθών ομάδων και άλλων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται.

 

Η χρήση των κατασταλτικών μέτρων δεν είναι λύση και στοχεύει αλλού. Είναι μέτρα μακράς πνοής σε βάρος του λαού που διεκδικεί το δίκιο του.

 

Συνάδελφοι δεν σκύβουμε το κεφάλι:

  • Στεκόμαστε απέναντι στον ιό με θάρρος και ψυχραιμία! Με αλληλεγγύη, στηρίζουμε τον διπλανό μας!
  • Στεκόμαστε αυστηρά, κριτικά και μαχητικά απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης!

 

Διεκδικούμε:

•       Εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Είναι σταγόνα στον ωκεανό οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις.

•       Ενεργοποίηση όλων των ανενεργών ΜΕΘ και των κλινικών που έκλεισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

•       Επίταξη μονάδων υγείας και ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς πληρωμή από τους ασθενείς.

•       Εφοδιασμό των απαραίτητων φαρμάκων, μέσα ατομικής προστασίας, υλικών κάθε είδους πρώτα και κύρια για τις μονάδες υγείας αλλά και τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς.

•       Ιδιαίτερη μέριμνα για την θωράκιση των μικρών, αλλά και των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου. Απεγκλωβισμός των προσφύγων. Μέχρι την ολοκλήρωσή του απεγκλωβισμού να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές υγείας των Hot spot. Μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζομένων.

•       Επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας “Βοήθεια στο Σπίτι” για τις ανάγκες των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

 

Διεκδικούμε για τα παιδιά μας:

•       Επαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ανέργων.

•       Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη.

•       Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

 

Διεκδικούμε για τους εν ενεργεία συναδέλφους και την στρατευμένη νεολαία:

•       Να υπάρξει μείωση του αριθμού των ατόμων που συνωστίζονται σε θαλάμους, αίθουσες ενημέρωσης, μεταφορικά μέσα.

•       Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων.

•       Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων.

•       Να χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα είδη καθαριότητας και ατομικών αντισηπτικών υλικών.

•       Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τον καθαρισμό και απολύμανση των δικτύων αερισμού.

•       Να ληφθούν άμεσα μέτρα απολυμάνσεων στις στρατιωτικές μονάδες σε χώρους, ρούχα, είδη προσωπικής χρήσης.

•       Να παρθούν μέτρα για τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους και εξατομίκευση κατά στρατόπεδο.

•       Να παρθούν μέτρα για την εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

•       Να υπάρξει απρόσκοπτη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

•       Να υπάρξει χορήγηση ειδικής άδειας σε στρατιωτικούς με παιδιά, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

 

Συνάδελφοι,

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους ασθενείς και καλή δύναμη σε όλους μας, για να τα βγάλουμε πέρα!

20/3/2020

Η Γραμματεία της ΚΕΘΑ