ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

ΚΑΠΑ: Καταγγέλλουμε την κυβερνητική απαγόρευση του γιορτασμού του Πολυτεχνείου.

2020-11-16 00:11

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

(τηλ. 2103809848 – https://WWW. kapastynomikon.gr -  e-mail: k.ap.astynomikon@gmail.com )

 

Αθήνα, 15 Νοέμβρη 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική απαγόρευση του γιορτασμού του Πολυτεχνείου.

 

Αγανάκτηση προκαλεί η αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να απαγορεύσει το γιορτασμό του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές, τους εργαζόμενους για όλους μας. Γυρίζει τη μνήμη μας σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν ο λαός μας αγωνίζονταν για να διασφαλιστεί στην πράξη το συνταγματικό δικαίωμα στις συναθροίσεις και να αναπτυχθεί η καχεκτική δημοκρατία στο βασανισμένο τόπο μας. Είναι μια απαγόρευση πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας που πάντοτε γιόρταζε το Πολυτεχνείο ως μια λαϊκή γιορτή με μηνύματα που σηματοδοτούν τους οραματισμούς για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Αποτελεί προσβολή σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, διώχτηκαν από τη χούντα για να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας Είναι ασέβεια στη συλλογική βούληση και μνήμη του Ελληνικού Λαού.

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν νομιμοποιείται να απαγορεύσει ένα γιορτασμό που έχει την κοινή πολιτική και ηθική αναγνώριση και αποδοχή του λαού μας, με εξαίρεση τους υμνητές της χούντας, τους αρνητές των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η απαγόρευση είναι κατάφωρη παραβίαση του πνεύματος και της ουσίας του συντάγματος της χώρας. Το δικαίωμα στις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις αποτελεί άμεση έκφραση της δημοκρατίας και δεν μπορεί να φαλκιδεύεται με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Καμιά επίκληση έκτακτων υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού  δεν δικαιολογεί την απαγόρευση υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, όπως η πορεία του Πολυτεχνείου. Εξάλλου, ο αγωνιζόμενος λαός έχει αποδείξει ότι έχει την αυτοπειθαρχία να εφαρμόζει τις συστάσεις των επιστημόνων της υγείας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού και αυτό θα κάνει και στο Πολυτεχνείο.

Καταγγέλλουμε λοιπόν, τον κυβερνητικό αυταρχισμό και ιδίως την προκλητική στάση   του υπουργού προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που εκτοξεύει απειλές σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Δεν περιποιεί τιμή  για την κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, να στοχοποιούνται οι πολίτες ως ύποπτοι  για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων και  με δηλώσεις τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να απαιτεί συμμόρφωση προς αντιδημοκρατικές υποδείξεις.

Καταγγέλλουμε επίσης, τη στάση ορισμένων συνδικαλιστών της αστυνομίας που  έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τις θέσεις της κυβέρνησης και με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ λειτουργούν ως άτυποι «κυβερνητικοί εκπρόσωποι» αναμασώντας τις απειλές του πολιτικού προϊσταμένου τους ενάντια στο λαό για την πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ρόλος τους είναι να μάχονται για την προβολή και την επίλυση των προβλημάτων  των αστυνομικών, στις δύσκολες συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία και να μην προκαλούν τον αγωνιζόμενο λαό. 

Γνωρίζουμε ότι αυτό που προκαλεί την απαγόρευση της κυβέρνησης είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου,  που είναι βαθιά αντιϊμπεριαλιστικό, ενάντια στις συμμαχίες του πολέμου και της υποτέλειας και με όραμα μια καλύτερη κοινωνία, όπου το ψωμί, η υγεία, η παιδεία, οι λαϊκές ελευθερίες θα είναι διασφαλισμένες για το λαό. Με αυτή την προοπτική δεν συνάδουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης που συνεχώς ολισθαίνει στον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Οι ευθύνες της για την κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας είναι εγκληματικές και η χρησιμοποίηση του Πολυτεχνείου για να τις μεταθέσει στο λαό και να τον αποπροσανατολίσει, δεν πιάνει. Για το λαό μας η υγεία είναι πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα και το διασφαλίζει από την πλευρά του με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, με την αλληλεγγύη του και με το σεβασμό του στο συνάνθρωπο. Με τη γνώση αυτή αποφασίζει και γιορτάζει και στις παρούσες συνθήκες την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ