ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

Κ.ΑΠ.Α: Πρωτομαγιά 2020 "Όχι στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος."

2020-04-29 17:16

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

(τηλ. 2103809848 - https://www.kapastynomikon.gr -  e-mail: k.ap.astynomikon@gmail.com)

Αθήνα, 28 Απρίλη 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Πρωτομαγιά 2020:  Όχι στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

 

Συνάδελφοι απόστρατοι,

 

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει με την πανδημία του κορονοϊού. Κλεισμένοι στα σπίτια μας, όπως όλοι οι συνταξιούχοι, προσπαθούμε να αυτοπροστατευτούμε, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, όπως και τα αντίστοιχα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι διαλυμένα. Αποδείχτηκε ότι ο θάνατος είναι πιο κοντά στη γενιά μας, παρά τις μάχες που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές άοπλοι ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού. Πολλοί συνάνθρωποί μας έφυγαν ουσιαστικά αβοήθητοι, αφού το αγαθό της υγείας του λαού, για τις κυβερνήσεις ήταν ένα βάρος που το αντιμετώπισαν με τη λογιστική σχέση κόστους-οφέλους, την απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης, την εμπορευματοποίηση, την προσφορά του στην αδηφαγία του μεγάλου κεφαλαίου. Οι μάσκες του απάνθρωπου οικονομικοκοινωνικού συστήματος που βιώνουμε έπεσαν πάνω στις χιλιάδες των νεκρών και στους ομαδικούς τάφους. Επίσης, αποδείχτηκε ότι η αλληλεγγύη και η προστασία των λαών είναι διακηρύξεις κενές περιεχομένου για τις λεγόμενες συμμαχίες μας. Η Ε.Ε. δεν στήριξε τα συστήματα υγείας των χωρών, ενώ το ΝΑΤΟ και σε συνθήκες πανδημίας, συνέχισε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του.

Στη χώρα μας, ο λαός μας χρεώθηκε την ατομική ευθύνη της προστασίας του, ενώ η κυβέρνηση με την επικοινωνιακή της πολιτική, επιχειρεί να αποκρύψει τις διαχρονικές κρατικές ευθύνες για το δημόσιο σύστημα υγείας. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ –ΠΑΣΟΚ είναι υπαίτιες για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, την εγκατάλειψη των νοσοκομείων, το κλείσιμο κλινικών και ΜΕΘ, καθώς και την απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η Τουρκική επιθετικότητα και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με τη συγκατάβαση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., που μόνο κινδύνους εγκυμονούν για το λαό μας. Εξάλλου, έγινε πλέον φανερό σε όλους ότι η πολιτική της μετατροπής της χώρας μας σ’ ένα απέραντο στρατόπεδο με βάσεις και υποδομές για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστών, βάθυνε την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους και δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια.

Οι καταστάσεις αυτές δεν πρέπει να μας δημιουργούν τάσεις μοιρολατρείας και παραίτησης από τα δικαιώματά μας. Παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά δεν βάζουμε σε καραντίνα και τα απαράγραπτα δικαιώματά μας, όπως δεν τα βάζει και όλος ο λαός με τις δράσεις τους και σ’ αυτές τις συνθήκες.

Διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, στην αφαίμαξη των συντάξεων και των μισθών, στη στέρηση των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, στη φαλκίδευση του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Δεν παραγράφουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές των παλιότερων κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αποδεχόμαστε τις ακόμη χειρότερες μέρες που βιώνουμε και μας ετοιμάζει με την επίκληση της πανδημίας του κορονοϊού η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Αρκετά πληρώσαμε τα τελευταία χρόνια με τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση της 13ης και 14ης  σύνταξης, την αφαίμαξη για την υγεία και τα φάρμακα, την καταλήστευση των Ταμείων μας, τις επαίσχυντες αλχημείες των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε να πληρώσουμε και τα σπασμένα της κατάστασης που δημιουργεί η κυβέρνηση με αφορμή τον κορονοϊό.  Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι στόχος της είναι η αφαίμαξη όλου του λαού για να διατηρήσει αλώβητα τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Εξάλλου, όλο το διάστημα της πανδημίας, διαπιστώνουμε ότι αντί να χρηματοδοτήσει γενναία το σύστημα υγείας με προσλήψεις υγειονομικών και προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, έδωσε ζεστό χρήμα και δώρα με κάθε τρόπο στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους εφοπλιστές και στα φερέφωνά της.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που επιβλήθηκαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π).
  • Την άμεση κατάργηση όλων των κατασταλτικών μέτρων που πέρασαν με τις Π.Ν.Π., είτε αφορούν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, είτε το ηλεκτρονικό φακέλωμα και παρακολούθηση και τις μαζικές δράσεις του λαϊκού κινήματος.
  • Τη διασφάλιση και αύξηση των συντάξεων στη βάση των σύγχρονων αναγκών, την αποκατάσταση των περικοπών, τη νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Την απόδοση χωρίς προαπαιτούμενα, αγωγές και δίκες, όσων αυθαίρετα και παράνομα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Την επιστροφή όλων των ληστρικά αφαιρεθέντων αποθεματικών των Ταμείων μας με ανακεφαλαιοποίησή τους.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων που με την πανδημία περικόπηκαν και συρρικνώθηκαν.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των λαϊκών οικογενειών και απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο, τηλέφωνο. Όχι στις διακοπές λόγω χρεών.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις στα νοσοκομεία, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη των αναγκών σε ΜΕΘ, άνοιγμα των κλινικών και όλων των δομών υγείας που απαιτούνται για την υγειονομική περίθαλψη του λαού.
  • Επίταξη των ΜΕΘ και των κλινικών, καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων. Ένταξη στο δημόσιο σύστημα υγείας με διεύθυνση και επιτήρηση του κράτους, χωρίς πληρωμή από τους ασθενείς.
  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

 

Επίσης, διεκδικούμε για τους εν ενεργεία συναδέλφους μας:

  • Χορήγηση επαρκών ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας και ειδών υγιεινής (αντισηπτικά) ιδιαίτερα σε όσους εκτελούν εξωτερικά καθήκοντα.
  • Τακτική απολύμανση των αστυνομικών κτιρίων και των αστυνομικών σκοπιών.
  • Καθημερινές απολυμάνσεις των αστυνομικών κρατητηρίων και αποσυμφόρησή τους από διοικητικούς κρατουμένους.
  • Διάθεση ολόσωμων στολών προστασίας και μέσων ατομικής προστασίας σε όσους εκτελούν μεταγωγές, φρούρηση και άλλα καθήκοντα εγγύτατα σε ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και μολυσματικών ασθενειών.
  • Αραίωση όσων απασχολούνται σε γραφεία και σε χώρους ομαδικής εργασίας. Ρύθμιση της απασχόλησης με το σύστημα βάρδιας.
  • Τακτική απολύμανση των περιπολικών και λοιπών αστυνομικών αυτοκινήτων. Χρήση αυτοκινήτων με προστατευτικά διαχωριστικά για τις μεταγωγές υπόπτων και κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών και κορονοϊού.
  • Έκδοση μνημονίου αστυνομικών ενεργειών για χειρισμό υποθέσεων με εμπλοκή υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.
  • Πολυεπίπεδη υποστήριξη (προστασία υγείας, ψυχολογία, διαβίωση), στους δοκίμους της Αστυνομικής Ακαδημίας
  • Αποδέσμευση από υποχρεώσεις που δεν ανάγονται στα καθήκοντά τους.
  • Χορήγηση και στους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων και των δοκίμων της Αστυνομικής Ακαδημίας, έκτακτου επιδόματος ανάλογου με αυτό που εξαγγέλθηκε για τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

 

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε πρακτικές καταστολής και καταδικάζουμε απερίφραστα τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που σημειώθηκαν αυτή την περίοδο της πανδημίας που ο λαός δοκιμάζεται και αγωνίζεται σε ιδιαίτερες συνθήκες. Καλούμε τους εν ενεργεία συναδέλφους μας σ’ αυτές τις δύσκολες για όλους μας συνθήκες, να σταθούν συμπαραστάτες στη δοκιμασία του.

 

Συνάδελφοι,

Τιμούμε τους νεκρούς και τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, από τα σπλάχνα της οποίας προερχόμαστε, ως παιδιά λαϊκών οικογενειών. Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγου, της Θεσσαλονίκης, τους 200 ήρωες της Καισαριανής. Τιμούμε τους αγωνιστές του λαού μας, που δεν συμβιβάστηκαν με την εκμετάλλευση των εργαζομένων και δεν βολεύονται παρά στον ήλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σε μια εποχή που η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη δίνει τη δυνατότητα να ζούμε με εξασφαλισμένες τις βασικές μας ανάγκες και να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αντίπαλος μας είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις οι οποίες το υπηρετούν, που στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, θυσιάζουν τις ανάγκες και τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων. Η πανδημία του κορονοϊού και ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας αποτελεί την τελευταία τραγική απόδειξη για τη βαρβαρότητα του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος και την ανάγκη οι λαοί να παλέψουν για την ανατροπή του.

Τιμούμε, τη σημερινή εργατιά και τη νεολαία, που αγωνίζεται για μια ζωή με σεβασμό στην αξία του ανθρώπου, με αξιοπρέπεια, σύγχρονα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, με την προστασία της υγείας πρώτη προτεραιότητα,  για μια ζωή χωρίς πολέμους και ξεριζωμούς  των λαών, για μια ζωή στο μπόι των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

Εργατική Πρωτομαγιά! Μέρα απεργίας, μέρα αγώνα μέχρι να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Συντονίζουμε το βήμα μας με αυτούς που δίνουν τον αγώνα αυτό με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, για να βγει ο λαός μας δυνατός από την πανδημία και να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή του.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ