ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝprotovoyliaapostraton@gmail.com

Η τοποθέτηση της ΚΕΘΑ κατά την ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση

2015-11-11 07:33

 

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), ένας από τους συντελεστές της πρωτοβουλίας, καλωσορίζει όλους τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και βρίσκονται μαζί μας σήμερα. Στέλνουμε επίσης χαιρετισμούς σε όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών και έχουν υπογράψει το κάλεσμα μας. ιδιαίτερα μας τιμά η υπογραφή όπως και η παρουσία τους στη σύσκεψή μας συναδέλφων που βρίσκονται στην ενέργεια!

 

Η ΚΕΘΑ συγκροτήθηκε το 2000 και καταπιάστηκε με θέματα που προσδιορίζει ο τίτλος της. Εθνική Άμυνα. Από το 2010 επεξέτεινε τις ασχολίες της σε οικονομικά θέματα γιατί και αυτά απασχολούν όχι μόνο τα μέλη της αλλά και την κοινωνία όλη.

Η ΚΕΘΑ δραστηριοποιήθηκε σε κάθε είδους συνεργασία με άλλους φορείς χωρίς να επιδιώκει την πρωτοκαθεδρία, ούτε την επιβολή των απόψεων της (πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε). Συγκεκριμένοι φορείς και συνάδελφοι μαζί και η ΚΕΘΑ μπήκαν σε βαθιά νερά, εκεί που δεν είχαμε καμία εμπειρία: σε πορείες με συνθήματα και ντουντούκες, σε διανομές φυλλαδίων έξω από στρατόπεδα στις 06.30 το πρωί και αλλού. Θα μπορούσε να φωνάζει ότι δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι από τον καναπέ, επικριτική σε όλα, αλλά δεν το έκανε.

Έγιναν πολλές προσπάθειες, δράσεις, συσκέψεις επί συσκέψεων και ατέρμονες συζητήσεις. Ο αριθμός κάθε φορά των συναδέλφων που συμμετείχαν ήταν συνήθως μικρός, άλλοτε μεγαλύτερος, κάποιες φορές σημαντικά μεγάλος! Δεν απογοητευτήκαμε, όπως πολλοί άλλοι. Συνεχίσαμε και δεν χάσαμε … έτσι φτάσαμε εδώ σήμερα να μας τιμούν με την παρουσία τους συνάδελφοι που συναντάμε πρώτη φορά και άλλοι πολύ περισσότεροι που υπέγραψαν το κείμενο για την κοινωνική ασφάλιση.

Κάναμε την αυτοκριτική μας, για το τι διεκδικούμε, τις μορφές δράσης, για τις συνεργασίες μας. Για παράδειγμα πάντα λέγαμε, όχι μόνο εμείς της ΚΕΘΑ και άλλοι, ότι είναι ανάγκη να συνδεθούμε με τους συναδέλφους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δηλαδή τις ίδιες τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας τους συγγενείς και φίλους! Χαιρόμαστε που έχουμε και κάποιους εκπροσώπους των συνταξιούχων μαζί μας σήμερα! Τους ευχαριστούμε!

Συνάδελφοι,

μας έμαθαν να θεωρούμε τον κλάδο μας κάτι το ξεχωριστό από την υπόλοιπη κοινωνία! Είχαν το σκοπό τους! ήθελαν να μας αποκόψουν από τον υπόλοιπο λαό του οποίου κι εμείς είμαστε μέλη. Ήμασταν εργαζόμενοι με ιδιαιτέρες συνθήκες δουλειάς ναι! Όχι διαφορετικοί που αμείβονται τάχα μου «ειδικά». Τα είδαμε άλλωστε πόσο ξεχωριστή μεταχείριση είχαμε στο θέμα των συντάξεων ή την επιδοματική πολιτική τους …

Κατά τα λοιπά η προσπάθεια για ενωτική δράση ήταν συνεχής και καλοπροαίρετη από την πλευρά μας. Πρέπει να το πούμε όμως πώς η συνεργασία και η ενωτική δράση δεν ήταν πάντα εύκολη και όπως θα ‘πρεπε καθαρή. Υπήρξαν πισωγυρίσματα! Συναντήσαμε υστερόβουλες τακτικές, καπελώματα, προσπάθειες τρομοκράτησης , εφησυχασμού, ακόμα και προβοκάτσιες.

Τελικά σήμερα μετά ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια αποκτήσαμε νομίζουμε αρκετή πείρα. Ξέρουμε ποιος είναι ποιος και τι επιδιώκει … δεν μας ξεγελάνε εύκολα!

Μετά από μια τέτοια διαδρομή σε χοντρές γραμμές φθάσαμε στο σήμερα !

 

Έτσι φθάσαμε να έχουμε ένα κείμενο πιστεύουμε περιεκτικό! Προσδιορίζει ακριβώς το θέμα «κοινωνική ασφάλιση» όπως είναι σήμερα και στην προοπτική του!

Το κάλεσμα της πρωτοβουλίας δεν πιάνει το θέμα τεχνοκρατικά στη λεπτομέρειά του! Το πιάνει όμως στην ουσία του! Και η ουσία συνοψίζεται στα ακόλουθα:

  • Τι συντάξεις παίρνουμε και τι θα παίρνουμε στο μέλλον εμείς οι ήδη απόστρατοι όπως και οι μελλοντικοί!
  • Τι γίνεται με τα ταμεία σήμερα και στο μέλλον
  • Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά και επομένως ποιος είναι ο αντίπαλος
  • Ποιο είναι το συμφέρον μας και τι πρέπει να κάνουμε

 

Οι συντάξεις τώρα και στο μέλλον - Τα ταμεία

Το κείμενο κρούει τον κωδωνα του κινδύνου πολλές φορές. Πρώτα απ’ όλα η ενοποίηση έγινε, συνεχίζεται, θα συνεχιστεί για όσους την έχουν γλιτώσει ως τώρα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αργά ή γρήγορα αυτός είναι ο πρώτος στόχος! Η επαγγελματοποίηση είναι σε εξέλιξη ως επίσης επί μέρους στόχος. Μπορεί να ακούγεται ωραία σαν τίτλος (σαν το «τυράκι») μπορεί μάλιστα καποιοι να ονειρεύονται οικονομική ενίσχυση με επενδύσεις …. Η φάκα εδώ είναι η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωσή χρηματοδότησης τους.  πχ καταργώντας τις εισφορές προς τρίτους μας δείχνουν τι περιμένει τους «κοινωνικούς πόρους» των μετοχικών των ΕΔ – ΛΣ – ΕΛ ΑΣ. Τελικός στόχος είναι να μας ρίξουν στα χέρια της ιδιωτικής ασφάλισης. και μην μένουμε στο ότι στο κράτος πάνε χαμένες οι εισφορές μας ενώ στον ιδιώτη θα έπιαναν τόπο. Δείτε τι ισχύει με τις τιμές στο σούπερ μάρκετ (είδατε να πέφτουν;) ή αν τυχόν άρρωστησει κανένας τι θα πληρώσει στον ιδιώτη γιατρό ή νοσοκομείο … Ο στόχος τους είναι ΟΛΑ στον ιδιώτη μεγαλοεπιχειρηματία, Γερμανό Έλληνα Αμερικανό κ.ο.κ ΟΛΑ: δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΗ, ορυκτός πλούτος και συντάξεις και ασφάλιση, ατέλειωτος ο κατάλογος! Μήπως δεν έχετε ακούσει ότι υπήρχαν συζητήσεις εμπιστευτικές κυβερνώντων με μεγαλοτραπεζίτη για τα Μετοχικά ταμεία των ΕΔ. Δεν υποπτεύεστε μήπως ποια θα είναι η τύχη της περιουσίας των ταμείων, ή μήπως σας διαφεύγει ότι τα ταμεία μας δεν είναι ένας κουμπαράς από όπου ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει ζεστό χρήμα από τις κρατήσεις των εε συναδέλφων;;;

Θα τα επιτρέψουμε όλα αυτά και άλλα που ίσως δεν φανταζόμαστε ακόμα;

 

Ποιος ευθύνεται και επομένως ποιος είναι ο αντίπαλος

          Συνάδελφοι,

Στα χρόνια της κρίσης ο κόμπος πλησίασε επι κίνδυνα το χτένι! Το χτένισμα όμως είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν … (τα λέει το κάλεσμα. ) Ξεκάθαρα συνάδελφοι για όλα αυτά είναι υπεύθυνη η πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ανεξάρτητα από την όποια εναλλαγή κομμάτων, ή συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Από παλιά προετοιμαζότανε το έδαφος για την σημερινή καταστροφή. Απλά τότε μπορούσαν να μας δίνουν ένα μεγαλύτερο ξεροκόμματο και δεν στεφόμασταν στις «λεπτομέρειες». Μη μας διαφεύγει όμως ότι όταν έδιναν σ’ εμάς ξεροκόμματο στους μεγάλους έδιναν ας μου επιτραπεί η έκφραση τον αγλέωρα. Και δεν εννοώ μονο αυτούς που έκλεβαν και έπαιρναν μίζες, αλλά και αυτούς που έκλεβαν ΝΟ-ΜΙ-ΜΑ! Π.χ τα αποθεματικά των ταμείων μετά τον πόλεμο που δεν είχαν πολλούς συνταξιούχους για να πληρώνουν αλλά είχαν πολλές εισφορές κατέθεταν το κόπο των πατεράδων μας στην τράπεζα άτοκα. Οι τράπεζα τα δικά τους λεφτά τα έκανε τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια προς τον επιχειρηματικό κόσμο προφανώς για να τα κάνει και τότε δήθεν «ανάπτυξη» …. Αλλά και τώρα στην κρίση που εμάς κόβουν τις συντάξεις μας νομίζετε άλλοι μεγαλοκαρχαρίες δεν κερδίζουν;; για παράδειγμα όλοι λένε ότι ο τουρισμός είχε κέρδη φέτος! Οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού – του συναδέλφου το παιδί- ξέρετε τι πήρε;; …. Ξέρετε!

Ξέρετε όμως όλοι και ποιοι κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα! Αυτοί για τους οποίους τσακώνονταν κάποτε τα ετεροχρωμα καφενεία –έκλεισαν και αυτά ερήμωσαν τα χωριά– αυτοί έγιναν συνέταιροι δήθεν για να σώσουν την χώρα! Φτάσαμε τον περασμένο Ιούλιο να υπογραφεί μνημόνιο από τους μεν τους δε και τους επόμενους …. Κοινός παράγων πίσω από όλα είναι η ΕΕ και για τα ασφαλιστικό για το οποίο μαζευτήκαμε σήμερα, και για τα κλειστά ναυπηγεία και για την αγροτική παραγωγή που διαλύθηκε και τόσα άλλα… Επίσης πίσω από το προσφυγικό είναι πάλι η ΕΕ και χώρες της και γιατί έχει σε ισχύ τις συμφωνίες Σέγκεν  Δουβλίνο , αλλά και για την ρίζα του κακού: τον πόλεμο στη Συρία τη Μ. Ανατολή τη Β. Αφρική και αλλού! Όχι μόνη της είναι και άλλοι : το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ. Στόχοι τους είναι τα πετρέλαια και οι σφαίρες επιρροής ανεξάρτητα από τα προσχήματα που μας σερβίρουν κάθε φορά για δήθεν εκδημοκρατισμό κ.ο.κ. Με την ευκαιρία σαν σε παρένθεση μας ανησυχεί στην ΚΕΘΑ η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Βλέπουμε τον πόλεμο να είναι όλο και πιο κοντά!

Για εμάς, ανεξάρτητα τι ψήφισε ο καθένας, ο αντίπαλος για ό,τι υποφέρουμε χρόνια τώρα εμείς και οικογένειες μας, είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα! Αυτήν πρέπει να έχουμε στο σκόπευτρο μας. Όσο συνεχίζεται χωρίς αντίσταση η ίδια πολιτική η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!

 

Ποιο είναι το συμφέρον μας

Βρίσκεται μήπως το συμφέρον μας μαζί με τα μνημόνια, τα χαράτσια τους πλειστηριασμούς σπιτιών ή με τα επαγγελματικά ταμεία; Το συμφέρον της γυναίκας μας ή του αδελφού μας είναι να συνταξιοδοτηθεί στα 67; Το συμφέρον των παιδιών μας είναι αυτό της ανεργίας της κακοπληρωσιάς ή της μετανάστευσης; Το συμφέρον μας είναι εντελώς αντίθετα!

 

Το ερώτημα είναι τι  πρέπει να κάνουμε

Έχουμε και λέμε λοιπόν! Υπομονή, νομίζουμε έχουμε κάνει παααρα πολλή! Δεν τσιμπάμε πλέον σε υποσχέσεις, κινήσεις εντυπωσιασμού κτλ. Επιστολές των «καλών» ΥΕΘΑ προς τον εκάστοτε «κακό» υπουργό Οικονομικών, είδαμε παλαιότερα και πρόσφατα!

Συγκεντρώσεις κάναμε αλλά … το σύστημα έχει πολλές εφεδρείες και τις έριξε στη μάχη! Το σάλπισμα ήχησε κάποιες φορές –αναλόγως προτιμήσεων των σαλπιγκτών, για να το πούμε κομψά- αλλά ήταν απλώς σάλπισμα χωρίς πραγματική : «νομή»!

Δικαστικούς αγώνες κάναμε, είναι χρονοβόροι και οι αποφάσεις τους δεν εκτελούνται πάντα. Εντωμεταξύ τρέχουν οι μειώσεις, τα χαράτσια κτλ δεν περιμένουμε πολλά από αυτό το δρόμο! Η αλήθεια είναι ότι κάτι πήραμε. Δεν αρκεί όμως και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε! Τα λέει το κάλεσμα …. Το σύστημα όποτε χρειαστεί ελέγχει τους θεσμούς όπως την δικαιοσύνη, τους αρχηγούς των ΕΔ και των ΣΑ, τους πάντες επομένως δεν μπορεί να στηρίζουμε τις ελπίδες μας αποκλειστικά στους νομικούς αγώνες, ή όπως κάποιοι λένε να παραιτηθούν οι αρχηγοί … έ και; Θα επιλέξουν άλλον  ..

Απαιτείται συσπείρωση μεταξύ μας, με τους άλλους που αγωνίζονται με συνέπεια, όχι για τα μάτια του κόσμου, ή ευκαιριακά! Με σωστή γραμμή πλεύσης, όπως το κάλεσμά της πρωτοβουλίας μας για το συγκεκριμένο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Έτσι για μια ακόμα φορά καλούμε συναδέλφους ΕΔ –ΣΑ απ' όλη την Ελλάδα, να το υπογράψει, να το αγκαλιάσουν και να το προωθήσουν σε ακόμα περισσότερους.

 

Μπροστά μας έχουμε αγωνιστικά ραντεβού στα οποία η ΚΕΘΑ θα πάρει μέρος και προτείνει την συμμετοχή όλων στις 12 Νοεμ. ημέρα γενικής απεργίας στις 1030 συγκέντρωση αποστράτων στην Παλιά Βουλή!

Την 16/11 αντιπροσωπεία συναδέλφων θα καταθέσει λουλούδια στο Πολυτεχνείο τιμώντας αγώνες και αγωνιστές της εποχής.

Την 17/11 συμμετοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ στην καθιερωμένη πορεία ώρα 16.30 στη Σταδίου στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη.

 

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας

 

9/11/15

Εκφωνήθηκε από τον Γιάννη Ντουνιαδάκη υποναυαρχο ε.α. ΠΝ

 

 

ΥΓ: και δεν ξεχνάμε συνάδελφοι όσους θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο πρόσφυγες και συναδέλφους του ΠΝ και του ΛΣ που αγωνίζονται να σώζουν ζωές και να φυλάνε σύνορα …!