ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝprotovoyliaapostraton@gmail.com

Η δράση της Πρωτοβουλίας κατά το πρώτο 8μηνο. Προτάσεις για το αύριο.

2016-06-08 23:44

Η δράση της Πρωτοβουλίας κατά το πρώτο 8μηνο.

Προτάσεις για το αύριο.

 

Συνάδελφοι καλησπέρα,

   Εμείς οι Απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, (όπου κι εγώ ανήκα)του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, σας καλωσορίζουμε στη σύσκεψη.

   Μέχρι σήμερα ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., όπως είναι γνωστό, έκαναν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις μας, πάνω από 50%, κούρεψαν ή τζογάρισαν τα αποθεματικά και συγχώνευσαν τα ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας, καθιέρωσαν δε ρήτρες μηδενικού ελλείμματος, πετσόκοψαν και σταμάτησαν τη χορήγηση Εφάπαξ.

   Η σημερινή δε συγκυβέρνηση των  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. , παίρνοντας τη σκυτάλη συνέχισε στην ίδια τακτική. Ξεκίνησε αυξάνοντας τη συμμετοχή στις παροχές υγείας και φαρμάκων και κατέληξε ψηφίζοντας το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο( λαιμητόμο το αποκάλεσε ο λαός) καθώς και το φορολογικό νομοσχέδιο, βάζοντας οριστικά τέλος σε ό,τι είχε απομείνει και φτωχοποιώντας όλους εμάς. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο κόφτης, που ψηφίστηκε τελευταία.

   Θέλοντας κατ΄ αρχάς να κάνουμε έναν απολογισμό, ως Πρωτοβουλία Αποστράτων από πέρσι το Φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, θα ήθελα να πω τα εξής꞉

Η πρωτοβουλία από την ίδρυσή της, αλλά κυρίως μετά τη σύσκεψη, που έγινε το Νοέμβριο του 2015 στο ξενοδοχείο Stanley , προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να ξεσηκώσει τους Απόστρατους συναδέλφους, ώστε να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην κοινωνική Ασφάλιση. Πήρε μέρος σχεδόν σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις, συμπορεύτηκε με τους άλλους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες δηλαδή με το λαό στους αγώνες, που έδωσε την προηγούμενη χρονιά.

Η πλατεία του Κολοκοτρώνη έγινε χώρος συγκέντρωσης μας σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν με την ευκαιρία γενικών απεργειών όλη την προηγούμενη χρονιά και ήταν πάμπολλες.

Ιδιαίτερα η Πρωτοβουλια αποστράτων πήρε μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, που έγιναν, παναττικές και πανελλήνιες, πήρε μέρος στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη μία και μοναδική κινητοποίηση που έγινε από τους εν ενεργεία και απόστρατους συναδέλφους στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Τη μία και μοναδική συγκέντρωση και πορεία που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου, στην οποία πρέπει όμως να σημειώσουμε τη μικρή συμμετοχή από τους συναδέλφους και φορείς των εν ενεργεία και αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν ευθύνες εδώ που πρέπει να αποδοθούν! Για να είμαστε όμως δίκαιοι οφείλουμε να σημειώσουμε επίσης, ότι την προηγούμενη μέρα, που ήταν η κινητοποίηση όλων των άλλων εργαζομένων μόνο η ΠΟΕΣ πήρε μέρος, έστω με αντιπροσωπεία της, ακολουθώντας μάλιστα το πανό της Πρωτοβουλίας. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες! Οι υπόλοιποι από τις ΕΔ και ιδιαίτερα από τα ΣΑ πως έδειξαν την συμπαράσταση τους προς τον αγωνιζόμενο λαό τη μέρα γενικής απεργίας;;;

   Εδώ όμως θα ήθελα να σταθώ και να τονίσω την αδιάφορη στάση των προεδρείων τόσο των εν ενεργεία όσο και των Απόστρατων συναδέλφων, χαρακτηρίζοντας την κατώτερη των περιστάσεων για να μη πω απαράδεκτη ... Τη στιγμή που οι εν ενεργεία αλλά και οι απόστρατοι δέχονται σφοδρότατη επίθεση από κυβέρνηση και δανειστές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αυτοί όχι μόνο δεν καλούν τους συναδέλφους να παλέψουν, αλλά φαίνεται σαν να κάνουν πλάτες στους κυβερνώντες. Και το χειρότερο πιστεύουν ότι μπορούν από μόνοι τους, παζαρευοντας εννοείται με τους κυβερνώντες, να παλέψουν ενάντια σε αυτή την επίθεση νομίζοντας και παρασύροντας τους συναδέλφους ότι οι περικοπές δεν θα τους αγγίξουν. Οι διαπραγματεύσεις όμως και τα παζάρια οδηγούν αφενός σε απομόνωση των συναδέλφων από τον υπόλοιπο κόσμο και αφετέρου σε συμβιβασμούς και αποδοχή του μικρότερου κακού! Επομένως αυταπάτες δεν πρέπει να υπάρχουν. Μόνο μαζί με τον υπόλοιπο  λαό μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Μόνο έτσι βρίσκει εφαρμογή το «ισχύς εν τη ενώσει».

   Ακόμη, πρέπει να τονίσω και τις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας αποστράτων, όπως η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΛΑΕΔ,  η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για τα Ίμια και στο Κολαστήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τέλος, μεγάλη επιτυχία είχαν και οι περιοδείες από μέλη της Πρωτοβουλίας σε διάφορες υπηρεσίες ιδίως της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Αποφύγαμε να μεταβούμε σε υπηρεσίες του Λιμενικού που ειχαν επιφορτιστεί με το προσφυγικό και αυτό θα γίνει στο μέλλον άμεσα. Επίσης, μοιράστηκε η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αλλά και ανακοίνωσεις Ασ/κων, Πυροσβεστών και στρατιωτικών μελών μας στη συγκέντρωση των Ενστόλων στην πλατεία Κολοκοτρώνη και σε συγκεντρώσεις σωματίων και συνταξιούχων.

    Η δράση της Πρωτοβουλίας Αποστράτων κρίθηκε θετική, ιδιαίτερα μάλιστα από τα σχόλια των συναδέλφων μας κατά τις περιοδείες μας. Θα μπορούσε όμως να είχε οργανωθεί  καλύτερα. Ακούσαμε, προτάσεις, σχόλια, επιχειρήματα και αποκτήθηκε τεράστια εμπειρία.

  Από δω και μπρος και με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η Π.Α. εκτιμά ότι η κλιμάκωση της επίθεσης στους μισθούς , συντάξεις και στον ασφαλιστικό τομέα, θα συνεχιστεί.

Ακόμη, δεν πρέπει να σταματήσουμε αλλά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μαζί με τους άλλους συναδέλφους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Επίσης, το νέο ειδικό μισθολόγιο, που ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες για το εν ενεργεία προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων  και των σωμάτων ασφαλείας, θα φέρει ένα νέο τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , μόλις έμαθε την απόφαση του ΣΤΕ σχετικά με τις περικοπές, έσπευσε την επομένη να αναγγείλει πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.

   Επίσης, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να υπογράψουν ακόμα περισσότεροι το κείμενο στήριξης της Π.Α. (περίπου τώρα 300) και να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι στις κινητοποιήσεις και όχι μόνο 30 -40 άτομα.

     Αγαπητοί συνάδελφοι, κανένας δεν πρέπει να νομιμοποιήσει στην συνείδησή του τα μέτρα, που βάζουν ταφόπλακα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι αγώνες που δόθηκαν ήταν μια αρχή για να βρεθούμε στη συνέχεια στους δρόμους ακόμη περισσότεροι. Ας μην ξεχνάμε ότι συνολικά η δράση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, πέτυχε να καθυστερήσει τη λήψη μέτρων από τον Νοέμβριο του 2015 εως τον Μάιο του 2016. Με την ψήφιση του νόμου λαιμητόμου τελείωσε μια μάχη, δεν τελείωσε ο πόλεμος ενάντια στη συγκεκριμένη πολιτική, από όποιους και αν εφαρμόζεται.

  Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα έπρεπε και μπορούσαμε να είμαστε περισσότεροι στους δρόμους του αγώνα. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και συνεχίζουμε με βάση τις εμπειρίες που αποκτήσαμε, ιδιαίτερα τη χρονιά που πέρασε. Και είμαστε βέβαιοι ότι με την εφαρμογή των μέτρων όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, θα καταλάβουν που μας οδηγούν ως λαό και ως χώρα, όλο και περισσότεροι θα πυκνώνουν τις τάξεις της Πρωτοβουλίας Αποστράτων.

   Η αναβολή του μισθολογίου για τους ένστολους μέχρι τον Ιούλιο, δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ως ‘’αγαπημένα’’ υποτίθεται παιδιά του συστήματος θα έχουμε ήπια μεταχείριση. Σ’ αυτή τη ψευδαίσθηση ποντάριζαν όλα τα ειδικά μισθολόγια μέχρι σήμερα. Εξάλλου ότι η κυβέρνηση δε σεβάστηκε τις  δικαστικές αποφάσεις για αποκατάσταση μισθών και συντάξεων , που παράνομα και πέρα από κάθε όριο ίσης μεταχείρισης, είχαν αποκοπεί από το δεύτερο μνημόνιο σε συνδυασμό με την ψήφιση των νέων επαχθών μέτρων για εμάς, είναι αποκαλυπτικό των προθέσεών της. Άλλωστε και ο κόφτης μισθών και συντάξεων, όταν αποτυγχάνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αναγγέλθηκε , θα είναι γενικής εφαρμογής. Είναι ουτοπία να αναμένουμε το νέο ειδικό μισθολόγιο των ΕΔ και  ΣΑ, θα καλύψει τις απώλειες μισθών και συντάξεων και δεν θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω φτωχοποίηση με την εφαρμογή των νέων αντιασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων .

     Η Πρωτοβουλία Αποστράτων, θα συνεχίσει τον αγώνα της , με μεγαλύτερη πείρα, γνώση και δυναμική με βάση τις κατευθυντήριες αρχές της , όπως αυτές περιγράφονται και στο αρχικό κάλεσμα , μαζί με τους Απόστρατους και τους εν ενεργεία συναδέλφους , μαζί με τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, με όλο το λαό, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η πρωτοβουλία αποστράτων,

·       Καλεί τον κάθε συνάδελφο, όλους μας, να κάνουμε δική μας υπόθεση την ανάπτυξη της δράσης μας για τα συμφέροντά μας - Όχι στην εξουσιοδότηση των προεδρείων και τον εφησυχασμό! Όχι στην απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο που αγωνίζεται για τα ίδια μέτρα που πλήττουν κι εμάς.Να μη στηρίζουμε ολες μας τις ελπιδες στις δικαστικές διεκδικήσειςπαραμένοντας αδρανείς. 

·       Καλεί τον κάθε συνάδελφο, όλους μας, να κάνουμε δική μας υπόθεση τον προσανατολισμό της δράσης μας – Όχι στη δήθεν «ειδική» μεταχείριση. – Όχι στα παζάρια με τη λογική του μικρότερου κακού.

 

Σας περιμένουμε στους δρόμους. Άλλη λύση, δεν υπάρχει.

 

 

Γιώργος Καραμάνης- Υπαστυνόμος  Ε.Α. / Πρωτοβουλία Αποστράτων

Εκφωνήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στην ΠΕΑΠΣ την 8/6/2016