ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Εκδήλωση με θέμα: Τα Ελληνοτουρκικά και οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή

2018-05-03 10:52

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

(https://protovoyliaapostraton.webnode.com -protovoyliaapostraton@gmail.com)
 

Αθήνα, 2 Μάη 2018

 

Εκδήλωση με θέμα: Τα Ελληνοτουρκικά και οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή.

Η Πρωτοβουλία Αποστράτων για την Υπεράσπιση του Δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση,  στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα εθνικά θέματα και τον κίνδυνο της άμεσης εμπλοκής της χώρας σε πόλεμο, πραγματοποίησε σήμερα, 2 Μάη 2018, στην αίθουσα της ΠΕΑΠΣ στην Αθήνα, εκδήλωση και συζήτηση με θέμα  ‘‘Τα Ελληνοτουρκικά και οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή’’.

Εισηγητές ήταν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αποστράτων, Γιώργος Παλιούρας και Νίκος Παπαναστάσης.

Όπως τόνισε ο πρώτος εισηγητής, η σημερινή όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι αποτέλεσμα της επιδίωξης των αστικών τάξεων των δύο χωρών να αναβαθμίσουν τη θέση τους και την κερδοφορία τους, στο πλαίσιο των υφιστάμενων διεθνών ανταγωνισμών όπου εμπλέκονται ισχυρά μονοπώλια, πολυεθνικές, οι κορυφαίες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη και οι στρατιωτικοί συνασπισμοί τους.

Αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Τουρκίας των G20 να διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μέσω μιας πολυμέτωπης επεξεργασμένης στρατηγικής, που αξιοποιεί γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και στοιχεία όπως η στρατιωτική ισχύς και η θρησκεία, με βασικό στόχο, μεταξύ των άλλων, να καταστεί και ιδιαίτερα σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα, από την πλευρά της, με το όραμα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης επιδιώκει τη συμμετοχή της στους σχεδιασμούς του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου και την ενεργειακή της αναβάθμιση και με την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και με την εξαγωγή κεφαλαίων προς τα Βαλκάνια. Για να προωθηθούν μάλιστα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, η σημερινή κυβέρνηση κρατά τη σημαία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και έχει δώσει όλες τις υποδομές της χώρας στους ιμπεριαλιστές.

Ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπου οι κεφαλαιοκράτες των δύο χωρών παίζουν τις τύχες των λαών στην σκακιέρα του μεγαλύτερου κέρδους και των μικρότερων απωλειών, ο πόλεμος είναι κάθε στιγμή ενδεχόμενος, αφού για τους καπιταλιστές ότι δεν λύνουν οι συμβιβασμοί, το λύνουν οι πόλεμοι. Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα, είναι πολλές οι εμπλεκόμενες δυνάμεις και μπορούν να ωθήσουν  ή να ανάψουν τη φωτιά του πολέμου Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών.

Ο Νίκος Παπαναστάσης αναφέρθηκε κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις και στην αναδιάταξη  των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η μεταβολή της θέσης τους στη βαθμίδα οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος λειτουργεί ως συγκρουσιακός παράγοντας. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας τόνισε ότι τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου εντείνει η σχηματοποιημένη αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, με τη λεγόμενη ‘‘αντιπυραυλική ασπίδα’’, που έχει επιθετικό προσδιορισμό.

Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για τη χώρα μας σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας αλλά αντίθετα, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δεν αναγνωρίζει τα σύνορα της Ελλάδας, υποβοηθώντας την Τουρκική επιθετικότητα. Θύμιζε μάλιστα, ότι στις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μαδρίτη και το Ελσίνκι (1997 & 1999) αντίστοιχα, η Ελλάδα  αναγνώρισε «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αποδέχθηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών», για επίλυση μέσω συζητήσεων.

Τόνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν εξυπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, αφού τόσο το είδος των εξοπλισμών όσο και της εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, καθορίζεται από τη λεγόμενη ‘‘συμμαχία’’ και στοχεύει πρώτιστα στην εξυπηρέτηση των δικών της σχεδιασμών.

Σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει για το ΝΑΤΟ πάνω από το 2% του ΑΕΠ και διαθέτει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και μέσα αναγκαία για την άμυνα της χώρας μας, σε επιχειρήσεις και θέσεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό. Συμπλήρωσε ότι με τις αγορές των εξοπλισμών αυτών ενισχύονται οι πολεμικές βιομηχανίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, ενώ σχεδιασμένα η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει υποβαθμιστεί.

Ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραβιάσει τα ξένα σύνορα. Επιβάλλεται όμως να τιμωρήσει και την κυβέρνηση που θα τον οδηγήσει για την εξυπηρέτηση των επιλογών της άρχουσας τάξης σε πόλεμο και να αναλάβει ο ίδιος τις τύχες του.

 Ακολούθησε εκτενής συζήτηση που έλαβαν το λόγο και έκαναν παρεμβάσεις πολλοί παριστάμενοι και αναλύθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν τις παραμέτρους του ζητήματος των βραχονησίδων του Αιγαίου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, το νομικό καθεστώς όπως προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες, τους αμυντικούς εξοπλισμούς και το ρόλο των ξένων βάσεων στη χώρα μας.

Από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε η ανάγκη διεύρυνσης των εκδηλώσεων αυτών, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο πολέμου στη χώρα μας αλλά και ενημέρωσης των συναδέλφων πάνω στα θέματα αυτά.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ