ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.ΑΠ.Α: για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

2020-10-27 11:51

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

(τηλ. 2103809848 - http://www.kapastynomikon.gre-mail: k.ap.astynomikon@gmail.com)

Αθήνα, 26 Οκτώβρη 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

28 Οκτώβρη 1940. Αντλούμε διδάγματα από τους αγώνες του λαού.

 

Η 28 Οκτώβρη 1940 υπήρξε μια σημαντική αφετηρία αγώνων για τον ελληνικό λαό. Υπήρξε η μέρα που ο λαός μας βρήκε τη δύναμη, μέσα στις συνθήκες της καταπίεσης που είχε επιβάλλει ένα δικτατορικό καθεστώς, να αντιτάξει τις δικές του αστείρευτες δυνάμεις στο φασισμό. Να αντιμετωπίσει την εισβολή των ορδών του Μουσολίνι και να γεννήσει στη συνέχεια ένα  ηρωικό αντικατοχικό κίνημα αντίστασης ενάντια στη βαρβαρότητα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας και Βουλγαρίας. 

Με το πιο προοδευτικό τμήμα της νεολαίας του στις φυλακές και τις εξορίες της δικτατορίας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ιστορίας και έκανε κάθε βράχο, κάθε ρεματιά, κάθε χωριό και πόλη, κάθε καλύβα και σπίτι, φρούριο του αγώνα της αντίστασης και της απελευθέρωσης. Με το τουφέκι του στο ώμο άνοιξε το δρόμο της λευτεριάς, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Η πείνα, η δυστυχία, τα ολοκαυτώματα, οι εκτελέσεις και ο θάνατος, ήταν ο δρόμος που επέλεξε για να νιώσει ξανά περήφανος και λεύτερος στην πατρίδα μας. Σ’ αυτή τη μαρτυρική πορεία τον είχε εγκαταλείψει η πολιτική ηγεσία φεύγοντας στο εξωτερικό και η πλουτοκρατία συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Αποδείχτηκε πως η λεγόμενη «εθνική ενότητα» είναι μια φενάκη που εξυπηρετεί αυτούς που δεν στάθηκαν ποτέ στο πλάι του λαού.

Μαυραγορίτες, δωσίλογοι και ταγματασφαλίτες είναι η άλλη, η σκοτεινή όψη της περιόδου του αγώνα και της θυσίας του λαού. Την πατρίδα των ηρώων του λαού μόλυνε η δράση των προδοτών. Αυτούς τους προδότες-συνεργάτες των ναζί και την απάνθρωπη φασιστική ιδεολογία υμνούν η εγκληματική Χρυσή Αυγή και τα άλλα ακροδεξιά μορφώματα. Αυτούς δυστυχώς, «τιμούν» σύνδεσμοι αποστράτων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, στις ετήσιες γιορτές μίσους. Τα εγκλήματά τους, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, επιχειρεί να διαγράψει η Ε.Ε και  οι υποτακτικοί της. Ξαναγράφει  την ιστορία και εξισώνει τα λαϊκά κινήματα που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό με τα μιάσματα και τη φασιστική τους ιδεολογία. Θέλει να θολώσει τις ευθύνες της για το βάρβαρο σύστημα που πρωταγωνιστεί. Είναι αυτό που με τις αντιθέσεις του, ανέδειξε τους ναζί και τους φασίστες και οδήγησε τους ιμπεριαλιστές στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή της ιστορίας, το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.  Επιχειρεί  να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς. Όμως, στη χώρα μας, σε τούτο τ’ άγιο χώμα που είναι ποτισμένο με το αίμα χιλιάδων πατριωτών δεν πιάνει η κακιά σκουριά. Ο λαός μας γνωρίζει την αλήθεια, με τη μνήμη και την καρδιά του: Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν μ’ αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ!

Η 28 Οκτώβρη 1940 και η αντίσταση στην Κατοχή, ανέδειξε πως όταν ο λαός μας αποφάσισε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, τότε κατάφερε μόνος του, με πίστη στις δυνάμεις του, να κάνει το αδύνατο, δυνατό. Να νικήσει αυτούς που για όλο τον κόσμο φαίνονταν ανίκητοι.

Tιμάμε τις γενιές των παππούδων και των γονιών μας, αυτούς που έδωσαν με αυτοθυσία τον αγώνα για τη λευτεριά και ένα καλύτερο κόσμο. Τιμάμε όσους έπεσαν στα αλβανικά βουνά, στα κάστρα του αγώνα της αντίστασης, μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα των ναζί και των συνεργατών τους, όσους έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για να επιβληθεί ο άνθρωπος στη βαρβαρότητα του φασισμού. Υποκλινόμαστε στις θυσίες τους και νιώθουμε υπερηφάνεια για τους ένστολους συναδέλφους μας που στο μέτωπο και την αντίσταση στάθηκαν στο πλάι του λαού μας και έδωσαν μαζί του τον αγώνα της λευτεριάς και της αξιοπρέπειας.

Σήμερα, ο λαός βιώνει δύσκολες καταστάσεις. Η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας, μέσα στην όξυνση των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το λαό μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα προβάλλουν ως εθνική γραμμή την ευθυγράμμιση με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δηλαδή αυτών που επιδιώκουν να υποχωρήσει η χώρα μας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα για να ικανοποιηθούν τα δικά τους σχέδια και ο τουρκικός αναθεωρητισμός που επιβουλεύεται μέχρι και αλλαγή συνόρων.

Το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκει το λαό μας απροστάτευτο, με ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάσταση αποσύνθεσης λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Η κυβέρνηση προβάλλει την ατομική ευθύνη, ενώ η ίδια  αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία με τη λογική της σχέσης κόστους-οφέλους. Η οικονομική κρίση του συστήματος που σοβούσε και επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού,  φορτώνεται στο λαό. Αυτός καλείται να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης και στραγγαλίζονται όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά του. Παράλληλα, αυξάνεται η καταστολή και καταπατώνται θεμελιώδεις ελευθερίες του.

Σ’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, το μήνυμα της 28 Οκτώβρη, της πίστης του λαού στη δύναμή του, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Οι αγώνες για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας είναι δεμένος με τους αγώνες για τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες, την πάλη ενάντια στη φτώχεια, το φασισμό, τον πόλεμο.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη σήμερα να διδαχτούμε από τους αγώνες της γενιάς του 1940 και να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ της Ε.Ε. Να μην δεχτούμε καμιά διαπραγμάτευση για την αλλαγή των συνόρων μας και απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτά δεν μπορούν να τα εγγυηθούν οι ιμπεριαλιστές και η κυβέρνηση και τα κόμματα που παζαρεύουν μαζί τους. Εγγύηση είναι, μόνο ο αγώνας του λαού μας. Αυτός, όταν οι καταστάσεις το απαιτήσουν, θα υπερασπιστεί την πατρίδα μας έναντι σε οποιονδήποτε εισβολέα. Αποκτά λοιπόν, ιδιαίτερο βάρος η ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και σ’ αυτούς που τους προκαλούν. Ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας και σ’ ότι φέρει τη φωτιά του πολέμου κοντά στο λαό μας. Παράλληλα, χρειάζεται να διευρυνθούν οι αγώνες για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού μας, για την καταπολέμηση της φτώχειας  και της ανέχειας, για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Να υψωθούν τείχη αντίστασης στην καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών, στις απαγορεύσεις και την κρατική καταστολή. Να δυναμώσει η λαϊκή εγρήγορση και επαγρύπνηση ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό που ευθύνονται μαζί με το βάρβαρο σύστημα που τους γεννά, για το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας και τις καταστροφές στην πατρίδα μας στον Πόλεμο και την Κατοχή.

Καλούμε τους απόστρατους και ιδιαίτερα τους εν ενεργεία νεότερους συναδέλφους μας, να αντλήσουν χρήσιμα διδάγματα και να εμπνευστούν από τους αγώνες του λαού μας, το ΟΧΙ στο φασισμό και το ναζισμό, τις θυσίες και την πάλη για μια καλύτερη κοινωνία. Να αναλογιστούν ότι τίποτε δεν είναι χαρισμένο, όλα κατακτώνται και διαφυλάσσονται με αγώνες. Ο φασισμός παρά την ήττα του δεν τέλειωσε με το πέρας του 2ο Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε  βέβαια τελειώνει με τους ναζί της εγκληματικής Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Είναι και δική μας υποχρέωση να τον καταπολεμάμε καθημερινά, στη γειτονιά μας, στους συνδέσμους και τις αστυνομικές ενώσεις, στην υπηρεσία μας και τη δράση μας. Να απομονώνουμε όσους χύνουν το φασιστικό δηλητήριο και υμνούν τους προδότες συνεργάτες των ναζί στην Κατοχή. Να διδαχτούμε από τα εκατοντάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που δεν υπέκυψαν, ούτε συμβιβάστηκαν μπροστά στη δύναμη του φασισμού, που πήραν το τουφέκι τους και παρατάχτηκαν μαζί με το λαό μας στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες. Να μαθαίνουμε την πραγματική ιστορία αυτού του τόπου, όπως την έγραψαν οι φαντάροι  και οι αντάρτες με το  τουφέκι τους, ο λαός μας με τις θυσίες του. Αυτή η γνώση θα μας δώσει δύναμη να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές προκλήσεις.

Ζήτω η 28 Οκτώβρη 1940.

Ζήτω ο αντιφασιστικός αγώνας του ελληνικού λαού!

 

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ