ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝprotovoyliaapostraton@gmail.com

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ

2015-12-21 09:50

    Τα 6 μνημονιακά χρόνια επέφεραν πολλά δεινά στον Ελληνικό  λαό, την οικονομία γενικότερα, την Εθνική ανεξαρτησία. Σκοπόςτου σημειώματος αυτού δεν είναι να περιγράψει την δυστυχία με τους ανέργους, τους πεινασμένους, τους ζητιάνους ,τους άστεγους , τις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά να προβληματίσει για την μεγάλη αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στη βαρβαρότητα των μέτρων από τη μια και τις αντιδράσεις των  εργαζομένων των συνταξιούχων ανέργων από την άλλη με ειδική αναφορά στους στρατιωτικούς συνταξιούχους.

    Βέβαια η εξήγηση του φαινομένου αυτού, της αναντιστοιχίας δηλαδή δεν είναι δύσκολη. Ο τρόμος που εκπέμπεται κάθε μέρα και κάθε ώρα από τα ΜΜΕ, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, η βιομηχανία υποσχέσεων που παίρνουν μπροστά κάθε φορά που προκηρύσσονται εκλογές, η συστηματική καλλιέργεια του ατομικισμού και της μοναξιάς είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν  την υποτονική αντίδραση των αδικουμένων όλου του λαού δηλαδή.

    Στους συνταξιούχους τους προερχόμενους από τις ένοπλες δυνάμεις στους παραπάνω λόγους προστίθενται και άλλοι που πηγάζουν από την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους καθώς από την κυρίαρχη νοοτροπία. Μερικοί από αυτούς είναι :

α) Η διαπαιδαγώγηση που υφίστανται τα μόνιμα στελέχη όταν είναι στην ενέργεια  δημιουργεί νοοτροπίες και πεποιθήσεις που δύσκολα αποβάλλονται με την αποστρατεία. Πυρήνας αυτής της διαπαιδαγώγησης είναι ότι οι στρατιωτικοί αποτελούν κάτι ξεχωριστό από τον υπόλοιπο λαό

β) Η έντιμος πενία που σε παλαιότερες εποχές , αλλά και τώρα προπαγανδίζεται αποτρέπει από διεκδικητικούς αγώνες. Αυτοί οι αγώνες είναι  για το λαό και όχι για μας αυτή η νοοτροπία καλλιεργείται συστηματικά

γ) Η καχυποψία σε κάθε λαϊκή αντίδραση λίγο πολύ θεωρείται ότι υποκινείται από κόμματα και οργανώσεις που δεν είναι επιθυμητά από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

δ) Η τυφλή εμπιστοσύνη θα λέγαμε που έχουν τα στελέχη προς στις ηγεσίες μεταφέρεται και προς στις ηγεσίες των  οργανώσεων των αποστράτων.

    Αυτή η εμπιστοσύνη στις ηγεσίες των εε είναι επιθυμητή και επί πλέον προωθητική την πειθαρχίας με την προϋπόθεση ο διοικητής ο διευθυντής , ο προϊστάμενος  να φροντίζει για την όσο καλύτερη και απρόσκοπτη ικανοποίηση των αναγκών του προσωπικού μόνιμου και στρατεύσιμου. Οι ασκούντες διοίκηση πέρα από την καθαρά στρατιωτική εκπαίδευση πρέπει να φροντίζουν  για τη διατροφή τις άδειες τα προσωπικά προβλήματα την διατήρηση υψηλού φρονήματος. Η δικαιοσύνη που πρέπει να  διέπει την διοικητική λειτουργία είναι αυτή που εμπνέει την εμπιστοσύνη

    Τι γίνεται όμως με την αποστρατεία ; Οι απόστρατοι εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στις ηγεσίες των οργανώσεων τους σαν να μη άλλαξε τίποτα και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση όπως στην ενέργεια μια και οι εκπρόσωποι τους ήταν συνάδελφοι για δεκαετίες.. Όμως οι ηγεσίες των αποστράτων ,μιλάμε πάντα για τις ενώσεις ΝΠΔΔ  που υπάγονται στον εκάστοτε υπουργό άμυνας,  είναι  συνεπείς και αγωνίζονται για την επίλυση των συσσωρεμένων προβλημάτων των ;  Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Τι έκαναν άραγε τα χρόνια των συνεχών περικοπών συντάξεων και κοινωνικών παροχών ;  Πότε μπήκαν μπροστά όπως όφειλαν για υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και τη ζωή των συναδέλφων τους  ; Που είναι η αλληλεγγύη με την οποία γαλουχηθήκαν όταν υπηρετούσαν; Οι κάποιες κινητοποιήσεις που αναγκάστηκαν να διοργανώσουν έγιναν κάτω από την πίεση της αγανάκτησης των αποστράτων  και έμοιαζαν  σαν ντουφεκιές στον αέρα με αποκλειστικό σκοπό να πυροσβέσουν την οργή  προσφέροντας έτσι πολύτιμες υπηρεσίες στις κυβερνητικές επιλογές   Να θυμίσουμε τη μεγαλειώδη κινητοποίηση με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αποστράτων πριν 3 χρόνια. Πως αξιοποίησαν την εντολή που πήραν ; Η σιωπή τους στην συνέχεια ήταν εκκωφαντική.

    Οι παραπλανητικές πολιτικές όπως και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια δεν πάνε μακριά. Οι στρατιωτικοί ε.α έχουν χάσει πλέον κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στις ενώσεις ΝΠΔΔ. Η μέχρι τώρα εμπειρία τους δίδαξε ότι αν δεν κινηθούν οι ίδιοι δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες . Πήραν λοιπόν την υπόθεση στα χέρια τους και δημιούργησαν την « την πρωτοβουλία αποστράτων» με σκοπό την αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με τον υπόλοιπο λαό όλων των δικαιωμάτων που τους έχουν παράνομα αφαιρέσει.

Η υποστήριξη με την προσωπική παρουσία του κάθε αποστράτου είναι η μοναδική ελπίδα για τη τελική δικαίωση.

 

 

20/12/2015

Αριστείδης Γιαννόπουλος