ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝprotovoyliaapostraton@gmail.com

Επικίνδυνη Κλιμάκωση της Πολεμικής Κατάστασης στη Συρία

2015-12-11 16:06

 

Σε κείμενο με τίτλο «Πόλεμοι σε εξέλιξη – Προοπτικές»[1] μεταξύ άλλων καταγράφεται ένα ιστορικό του πολέμου στη Συρία, από το οποίο ήδη είναι φανερή ενός είδους κλιμάκωση του. Συνοπτικά υπενθυμίζεται ότι:

·       Τον Σεπτέμβρη 2014 έπιασαν δουλειά τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και πέντε αραβικών χωρών, σε βάσεις, στρατόπεδα, πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε Ιράκ και Συρία. Χώρες της ΕΕ ακολούθησαν προσφέροντας όπλα και πολεμοφόδια στους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά στο Ιράκ (Ελλάδα Γερμανία), αλλά και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς (Δανία, Ολλανδία Γαλλία και Βέλγιο), όπως και η Βρετανία αξιοποιώντας την βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

·       Την 24η Ιουλίου 2015 ξεκίνησε η τουρκική αεροπορική επέμβαση στη Συρία, στο όνομα της «αντιμετώπισης» του ΙΚ, ενώ ήδη έχει παρατάξει 54.000 στρατό στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

·       Από τα μέσα Αυγούστου 2015 διατέθηκε και η αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ στις ΗΠΑ προκειμένου να επέμβουν και από αυτή την πλευρά υποτίθεται στον πόλεμο κατά του ΙΚ, ουσιαστικά ενισχύοντας τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.

Τα χειρότερα όμως είναι αυτά που ακολούθησαν και που οδηγούν οφθαλμοφανώς σε γενικότερη ανάφλεξη!

Δεν πέρασε ένας μήνας από την ενίσχυση της αμερικανικής επέμβασης μέσω του Ινσιρλίκ και άρχισε η εμπλοκή της Ρωσίας στην πολυμέτωπη σύγκρουση χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις από το Συριακό έδαφος. Αρχικά περιορίστηκε σε βομβαρδισμούς με αεροσκάφη αλλά και πυραύλους κρουζ από πλοία της Κασπίας Θάλασσας.

Μετά την συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους ενώ πετούσε πάνω από το Σινά (31/10/15) αποφασίστηκε η κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία κατά του «Ισλαμικού Κράτους», που ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή του ρωσικού Airbus.

Ακολούθησαν τα γεγονότα στο Παρίσι (13/11/15), με άμεσο αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της συγκέντρωσης δυνάμεων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και Μ. Ανατολής. Γαλλικές, βρετανικές αλλά και Γερμανικές δυνάμεις προωθούνται στην περιοχή και αναλαμβάνουν δράση, εννοείται εναντίον του ΙΚ.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από Τουρκικό F-16 (24/11/15) από ρωσικής πλευράς ανακοινώθηκε πλέον ότι τα βομβαρδιστικά της θα συνοδεύονται από καταδιωκτικά αεροσκάφη, ενώ αναπτύσσονται αντιαεροπορικά συστήματα S - 400. Πρόσφατα στους βομβαρδισμούς πήρε μέρος για πρώτη φορά ρωσικό υποβρύχιο, εκτοξεύοντας πυραύλους από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η έστω απλή αναφορά του Ρώσου προέδρου στη δυνατότητά του είδους αυτού των πυραύλων να φέρουν πυρηνική κεφαλή, προκαλεί ανησυχία και τρόμο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει πλήρως με τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποσχόμενη συμμετοχή στον πόλεμο των πληροφοριών (πιθανώς με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου) θεωρείται σίγουρο ότι διαθέτει τουλάχιστον ένα αριθμό προσωπικού. Η συμμετοχή της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα στις επιχειρήσεις προφανώς εννοείται, όπως και άλλες εθνικές υποδομές όπως έχουν συμφωνήσει στα πλαίσια ΝΑΤΟ και ΕΕ προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόζει η σημερινή. Όλα αυτά εμπλέκουν την χώρα ευθέως στον διεξαγόμενο πόλεμο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο, χωρίς κανένα συμφέρον για τον λαό και την ίδια την χώρα.

ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ και Ρωσία ανταγωνίζονται, όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη επέμβαση, για την κυριαρχία πάνω στις πηγές υδρογονανθράκων της Συρίας και στους δρόμους μεταφοράς πρώτων υλών της ευρύτερης περιοχής μέσω του εδάφους της.

Στους ανταγωνισμούς αυτούς δεν έχουν καμιά δουλειά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις! Ούτε οι υποδομές, το έδαφος, η θάλασσα και ο εθνικός εναέριος χώρος πρέπει να μετατραπούν σε βατήρα πολεμικών επεμβάσεων υπέρ του ενός και εναντίον του άλλου ιμπεριαλιστή!

 

10/12/2015

Γιάννης Ντουνιαδάκης, απόστρατος υποναύαρχος ΠΝ,

Μέλος της ΚΕΘΑ[1] Ιστοσελίδα της ΚΕΘΑ, «Άρθρα» Σεπτ. 2015: http://ketha.gr/artha.html