ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ



protovoyliaapostraton@gmail.com

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗ ΛΑΕΔ

2016-01-13 06:36

Αγαπητοί συνάδελφοι, η πρωτοβουλία Αποστράτων εύχεται χρόνια πολλά, σε εσάς και τις οικογένειες σας,  καλή χρονιά με αγωνιστική διάθεση απέναντι σε όλα αυτά που είναι σε εξέλιξη και όσα σχεδιάζονται σε βάρος μας.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά γενικότερη, καθώς επίσης βιώνουμε και τον ένα μετά τον άλλον πόλεμο στη γειτονιά μας και ευρύτερα. Τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολέμων δημιουργούν τα κύματα προσφύγων, δηλαδή των πιο τυχερών από όσους προσπαθούν να περάσουν το Αιγαίο. Εκτός από τα οδυνηρά αποτελέσματα, όλοι ξέρουμε και τις αιτίες αυτών των πολέμων, που δεν είναι άλλες από την εξασφάλιση από τις υπερδυνάμεις των υδρογονανθράκων, των αγωγών και των δρόμων μεταφοράς τους, της κυριαρχίας σε αγορές! Δεν ξεχνάμε ότι μέσα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εμπλέκεται και η χώρα μας στους πολέμους αυτούς, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά, ακριβώς, στον πόλεμο!

Ανησυχούμε για την κατάσταση στο Αιγαίο, την προκλητικότητα της Τουρκίας, ανησυχούμε για την συμφωνία που ετοιμάζεται για το Κυπριακό. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω υποτίθεται από την ομπρέλα των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ουσιαστικά αποτελούν διαπραγματευτικά χαρτιά στα διάφορα τραπέζια των ανταγωνισμών που στρώνονται.

Συνάδελφοι,

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον: κρίσης και πολέμου, συγκροτήθηκε πριν μερικούς μήνες και η Πρωτοβουλία αποστράτων από την ΠΕΑΠΣ την ΚΕΘΑ και τρεις συναδέλφους απόστρατους της αστυνομίας και του Λιμενικού. Σκοπός της είναι η υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η υπεράσπιση δηλαδή όσων ακριβώς διακυβεύονται σήμερα. Διότι η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό μπορεί μεν να αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, πλην όμως αναφέρει ρητά ότι κατά όμοιο τρόπο θα ρυθμιστούν τα αντίστοιχα ζητήματα για τους στρατιωτικούς και άλλους που εργάζονται στο δημόσιο.

Εμείς πιστεύουμε λοιπόν, ότι το νέο σαρωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση που επιδιώκει η κυβέρνηση καταργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, όλων των ταμείων και των γενεών. Καταργεί κατακτήσεις που κερδήθηκαν, με αγώνες και θυσίες, καθώς καθιστά τα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα ατομική ευθύνη των ασφαλισμένων, ωθώντας τους προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα μέτρα που θα πάρει, χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν την κοινωνική ασφάλιση στην απαράδεκτη σημερινή κατάσταση εν ονόματι δήθεν της βιωσιμότητας των ταμείων. Ισχυρίζονται ότι το Ασφαλιστικό πάσχει από έλλειψη εσόδων χωρίς συνειδητά να λένε ποιοι λεηλάτησαν τα Ταμεία όλα αυτά τα χρόνια.  Αναρωτιόμαστε, αφού βάζουν ζήτημα νέων πόρων γιατί δεν φέρνουν πίσω τα λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μονιμοποιεί αλλά και νομιμοποιεί όλες τις μέχρι τώρα περικοπές που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή γίνεται συνεπής εκτελεστής της αντιασφαλιστικής διαθήκης τους και ακόμα καλύτερος μαθητής χτυπώντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί τις αιματηρές μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την τελευταία πενταετία, αλλά θα προχωρήσει σε επανυπολογισμό από την αρχή των συντάξεων που χορηγούνται ήδη, με δυσμενέστερους όρους, κοινούς για παλιούς και μελλοντικούς συνταξιούχους. Στη συνέχεια η κυβέρνηση υπόσχεται μέχρι το 2018 να μη μειώσει τις συντάξεις, καλύπτοντας τη διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς». Αυτή σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ισοσκελιστεί από τις αυξήσεις που θεωρεί ότι θα προκύψουν λόγω αύξησης του ΑΕΠ, αποφεύγει όμως να πει ότι στην αντίθετη περίπτωση, η «προσωπική διαφορά» θα κοπεί. Και ενώ για τις κύριες συντάξεις έχουμε υποσχέσεις και καλλιέργεια ελπίδων, αν όχι παραπληροφόρηση και εξαπάτηση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων προκειμένου να αποσπάσουν την ανοχή τους μπροστά στις προδιαγεγραμμένες νέες ανατροπές, το σίγουρο είναι ότι οι επικουρικές συντάξεις σε μία πορεία θα εξαφανιστούν.

Η πρωτοβουλία Αποστράτων καλεί τους συναδέλφους σε ξεσηκωμό και συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, (εκπροσώπους των τελευταίων έχουμε εδώ μαζί μας σήμερα) να μη συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα και να απαντήσουμε αγωνιστικά για να μπει φραγμός στα σχέδια τους. Η κυβέρνηση δεύτερη φορά αριστερά δεν πρόκειται να μας τρομάξει με τη χρήση, όπως και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ΝΔ, των εργαζόμενων στα σώματα ασφαλείας ως κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όπως έγινε στην πορεία στις 8/1/16 έξω από την βουλή.

Συνάδελφοι, σας καλούμε:

Να πούμε όχι στην επικίνδυνη, όλο και μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή της χώρας.

Να αγωνιστούμε για τη διατήρηση και ενίσχυση του συστήματος της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής μας ασφάλισης, και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση και εγγύηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να μην επιτρέψουμε καμιά νέα περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις – μερίσματα. Να απαιτήσουμε την αποκατάσταση τους στα επίπεδα του 2009, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Όλοι μαζί να εμποδίσουμε τη μετατροπή της επικουρικής μας ασφάλισης σε επαγγελματική, όπως προωθούν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ παράλληλα συμβιβάζονται και με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Λοβέρδου.

Απαιτούμε να επιστραφούν τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συνάδελφοι απόστρατοι,

είναι ώρα ευθύνης και αγώνα. Ενωμένοι, να δείξουμε τη δύναμή μας στους δρόμους, ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση σ΄ εμάς και τις οικογένειες μας.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ, μαζί μας σήμερα και σας ευχόμαστε καλή χρονιά και καλούς αγώνες.

 

12/1/2016

Εκφωνήθηκε από τον Νίκο Καρπή, αντιπλοίαρχο ΛΣ ε.α.